Bliv klar til sommervarmen med koldbrygget kaffe

Historien bag koldbrygget kaffe

Selvom populariteten af koldbrygget kaffe først er eksploderet de sidste par år I både Europa og USA, er det langt fra en ny måde at brygge kaffe på. Den første registrerede anvendelse af koldbryg spores til Kyoto i Japan i det 17. århundrede. Historikere spår at koldbryg stammer fra endnu tidligere tider, men har været ude af stand til at dokumentere dette, hvorfor det 17. århundrede står i historiebøgerne.

 

Metoden fra den tid kaldte man “Kyoto-style” kaffe pga. Dens popularitet i Kyoto. Man mener at japanerne lærte denne metode af hollandske handelsmænd, der opfandt denne måde at brygge kaffe på, for at kunne medbringe det på deres skibsfarter. Vi kommer ind på detaljerne bag både “Kyoto-style” koldbryg og andre koldbryg metoder senere.

 

Nogle af de første dokumenterede eksempler på brugen af koldbryg var som hær-rationer. Koldkaffe-koncentrater blev distribueret ud til tropperne. Meget traditionelt blev disse koncentrater blandet med varmt vand, men i 1840, uden for fæstningen i Mazagran beliggende i Algeriet, blandede Fransk Udenlandsk Legion koncentratet med sukker og koldt vand og var dermed de første til, ihvertfald ud fra historiebøgerne, at koldbrygge kaffe. Da soldaterne vendte hjem, tog de metoden med sig, kaldte den Mazagran efter den fæstning, hvor de smagte det første gang og gjorde den populær i hjemlandet.

 

Koldbryg i de moderne tider

Koldbryg tog næste skridt ind i de moderne tider i 1960’erne da Todd Simpson, ejer af en planteskole samt en bachelor i kemiteknik, tog på en planteekspedition i Guatemala og Peru, hvor han smagte kaffekoncentrater for første gang. Efter at blive forelsket i denne drik, skabte Todd “The Toddy cold Brew System” – En bryggemetode der stadig bruges den dag i dag.

Hvis du er kommet hertil, er du sikkert nysgerrig efter at finde ud af, hvordan man bedst muligt brygger en god koldbrygget kaffe. Det kommer vi til. Men først…

 

Har du bønnerne til det?

Det kræver gode bønner at lave god koldbrygget kaffe. Det kan vi heldigvis hjælpe dig med.

Her har du tre gode bønner, der kan bruges til at brygge en fantastisk kande koldbrygget kaffe:

 

Finca Cocondo, Colombia
Smagsnuancer: Blomme, karamel, brombær & hasselnød
Denne fantastiske colombianske kaffe produceres i Cocondo, som er den eneste organisk-certificerede farm I Antioquia (en af de største kaffeproducerende stater I Colombia). Med smagsnoter af blomme, karamel, brombær og hasselnød er denne kaffe en fornøjelse at nyde afkølet i en glas fyldt med isterninger på en varm sommerdag.

 

Data Basin – Guji Zone, Etiopien
Smagsnuancer: Chokolade, frugt, citrus, blomster
Vores etiopiske kaffe er et fantastisk eksempel på kaffe fra Guji. Du vil opleve noter af frugter og blomster. En kaffe der smager af sommer. Og fik vi nævnt at den ligeledes er Bio-organisk og regnskovsalliance certificeret?

 

El Palto – Jumarp, Peru
Smagsnuancer: Mild bitterhed, mælkechokolade, appelsin
Flere af vores erhvervskunder beskriver denne organiske fair-trade kaffe som værende utrolig mild med en frisk eftersmag. Prøv den selv og se om du er enig!

Klik på overskrifterne ovenfor, for at blive stillet direkte ind til din foretrukne kaffe.

Bryggemetoden “Ice drip” ses her i brug.

Bryggemetoder

Der er flere måder at koldbrygge på. Her får du et hurtigt overblik over nogle af vores foretrukne:

 

Immersion Brewing

Denne metode er formentligt den mest velkendte måde at koldbrygge på. Metoden er simpel og kan klares uden specialudstyr. Bland groftmalet kaffe (60g) med koldt vand (1 liter) og lad enten blanding stå ved stuetemperatur eller i et køleskab i nogle timer, før du filtrerer kaffen. Brug et kaffefilter til denne filtrering, så kaffen bliver ren og uden grums. Herefter er kaffen klar til at blive hældt over i et glas med isterninger. Voila! Denne metode giver en kaffe med meget sødme og uden at den bliver syrlig.

 

Japanese Iced Coffee

Denne metode er for de lidt mere øvede, men har man udstyret (og det kræver ikke meget udstyr), er det uden tvivl en kaffeoplevelse der skal prøves. Put kaffefilteret i tragten og rens/fugt det med varmt vand. Put is i kanden (340g) og put herefter de kværnede bønner (30g) i kaffefilteret. Hæld derefter 300ml kogende vand (96 grader) i cirkulære bevægelser over de malede bønner, så alt bliver berørt. Har du ikke et termometer til det kogende vand, er en god tommelfingerregel at vand jo koger ved 100 grader celcius. Så hvis du åbner låget på din elkedel efter at dit vand har kogt og lader det stå i ca. 30 sekunder, har det en fin temperatur til denne bryggemetode. Hæld derefter kaffen i en kop fyldt med isterninger og værs’go!

 

Ice Drip Brewing (Kyoto ice drip eller Dutch ice drip)

Bryggemetoden “Ice Drip” er den førstdokumenterede bryggemetode, der stammer fra 1600-tallet i Kyoto, Japan. Her drypper man koldt vand over de malede bønner ekstremt langsomt, dråbe efter dråbe. Det kan tage mere end 24 timer at brygge end kande “ice drip” kaffe. Man får en helt fantastisk ren kaffe, da sødmen udvindes gennem den lange nedsænkningsproces og kaffen får således fremhævet noter af frugt og blomster. Eftersom det er en vanskelig proces, der kræver en del udstyr, vil vi ikke gå I detaljerne med fremgangsmetoden ved denne koldbryg, men blot konstatere at det helt klart er noget man bør have på sin bucket-list at smage, hvis man er en kaffeentusiast.

 

Har du spørgsmål vedrørende koldbryg eller er du i tvivl om hvilken kaffe du bør bestille, så giv os endelig et kald inden for vores åbningstider eller send os en mail på hallo@nord-roastery.com.

Og del endelig din koldbryg-oplevelse med os, enten via et tag eller i en privatbesked på Facebook eller Instagram, så vi kan høre hvordan din oplevelse har været!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *