Tips og tricks til julekaffen

Julen emmer af varme og hygge, hvilket jo er et synonym for kaffe – god kaffe, vel at mærke. Vi har derfor lavet dette blogindlæg omkring julen og kaffen, hvor vi både vil komme ind på hvordan du kan gøre din kaffe mere juleagtig her i den søde juletid, hvilken type kaffe du bør vælge til selve juleaften, samt 4 tips til hvordan du sikrer dig en god kaffeoplevelse.

Julen står for døren og julen er traditionernes tid. Ofte er julen ens betydning med talrige julearrangementer, hvad enten det er julehygge i børnehaven eller skolen, julefrokost med kollegaer, venner og familie eller timevis af julehygge derhjemme med julebag, julepynteri og julekalender i tv. Ja julen er selvsagt en travl tid og i december bliver der også drukket ekstra meget kaffe. Så hvorfor ikke være med til at pifte den lidt op? Mange er måske lidt ”vovet” og besværer sig ud i at købe en special julekaffe, men helt ærligt; en almindelig kaffe pakket ind i en fin rød juleindpakning – Det kan gøres bedre!

 

3 “kaffe-hacks” til at jule din kaffe op

  1. Vi starter lige ved den alm. filter kaffe. Egentligt synes vi at dét at twiste sin kaffe passer bedst til mælkekaffer, men det skal ikke holde os tilbage med et råd til alle jer der sværger til filterkaffe. Julen er tit forbundet med tørrede krydderi, i form af bl.a. stjerneanis og kanelstænger. Det kan anbefales at prøve; både for det dekorative, men også for at give kaffen et twist af julesmag.
  2. Bevæger vi os over i mælkekafferne (Café Latte, Cappucino mv.), så er det nemmeste t
    rick at tilsætte en smule kaffesirup. Kaffesirup fås i et utal af smagsvarianter – og også i julens smage – som kanel, vanilje, karamel og hasselnød. Er man ikke mesteren i latte-art, så kan man drysse stødtkanel på overfladen.
  3. En anden måde pifte sin latte op på er med flødeskum og karamel sirup. Ja, når ungerne alligevel får serveret varm kakao med flødeskum, så udnyt situation og top din latte op med en top af flødeskum dertil tilsat en passende mængde caramel eller chokolade sauce. Velbekomme.

Hvad enten du vælger en af ovenstående metoder, eller din helt egen, ja så server kaffen i en hyggelig julekop :o)

 

Er du ikke så meget til de mere avanceret løsninger, og bare gerne vil have en god kop kaffe her i juletiden, så fortvivl ej. Vi har også gode råd til helt almindelig kaffe og senere i indlægget løfter vi også sløret for hvilken type kaffe vi mener er bedst juleaften samt hvorfor. Derudover skal du selvfølgelig også have et godt råd med på vejen, hvis du skal i byen og holde jul. Men først lige et bare gode tips og tricks til at gøre din kaffe bare lidt bedre. Det er nemlig ikke så svært, og vi skal skynde os at understrege at disse råd selvfølgelig ikke kun gør sig gældende i december, men med fordel kan bruges hele året…

 

4 gode råd til at den gode kop kaffe

  1. Hold altid dit udstyr rent! – Der er enormt meget olie i kaffe, og olie bliver harsk med tiden, så hvis ikke du holder dit udstyr rent, så påvirkes kaffen smag. Den fejl de fleste begår på en almindelig kaffemaskine er, at de benytter kaffekanden til at hælde rent vand i maskinen med, men en kaffekande der ”bare” er skyllet i vand er ikke ren. Brug derfor en elkedel, kande eller lign. Til at hælde rent vand i maskinen med.
  2. Køb friskristet kaffe. Kaffen har mest smag i starten, hvorefter den begynder at aftage. Så hold øje med ristedatoen. En god tommelfingerregel er, at kaffen er bedst fra en uge efter den er ristet og til en måned efter. Dog vil vi aldrig opfordre til at man smider kaffe ud, bare fordi det er mere end en måned gammelt. Man må bare ikke forvente lige så stor en smagsoplevelse, som hvis den havde været en uge gammel.
  3. Kværn kaffen før det skal brugs, og kun den mængde der skal bruges. Har man ikke en kværn, så har alle kaffeforhandler en stående, hvad enten det er en specialbutik eller et supermarkedet. Kaffe mister rigtig meget smag lige efter det er blevet kværnet. Så hvis du drikker kaffe fordi du synes det smager herligt og ikke bare for at få et koffeinfix, så sørg for at købe en kaffekværn.
  4. Køb ikke for billig kaffe. Det lyder måske som noget vi siger for egen vindings skyld, men det er faktisk et reelt godt råd. Du går jo heller ikke efter den billigst flaske rødvin til julemiddagen; Nej du vælger den der smager godt og passer til menuen. Men hvorfor så købe den billige formalede kaffe i supermarkedet? Ved at give lidt mere for kaffen, får du ikke alene et bedre produkt, du er også med til at kaffebønderne får sig bedre betalt.

Hvis du følger ovenstående simple råd, så får du et overraskende bedre resultat.

Afslutningsvis vil vi gerne komme med vores bud på hvilken type kaffe der passer bedst til juleaften og hvorfor; Hvis vi tager udgangspunkt i en klassisk dansk juleaften, så er maden oftest meget fed. Oftest med en god krydret rødvin som sidekick. Så når vi sætter os mætte i sofaen bagefter, så er vores smagsløg fuldstændig bombet af smagsindtryk. I stedet for at vælge en god kraftig kaffe med masser af smag, så bør man i stedet servere en let, rund og mild kop, som blødgører og behager smagsløgene. Bruger man en klassisk supermarkedskaffe, så dosér en ske mindre og vær opmærksom på at vandet ikke er for varmt, så du undgår den bliver for bitter.

Hvordan sikrer man en god kop kaffe, hvis man er gæst? Man medbringer naturligvis en god pose kaffe i værtsgave 😉

 

Rigtig glædelig jul..

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *