Kaffeverdens bidrag til at bremse klimaforandringer

I en tid hvor bekymringerne omkring klima, med rette, står højt på dagsordenen hos mange mennesker, er det besnærende at spekulere på, hvordan kaffeproduktionen indgår i det store billede. Hvad bidrager det med på godt og ondt til den verden vi lever i.

“Climate change is a looming threat that
requires rethinking the farming systems
in which coffee is produced”

Typisk når der snakkes om udfordringer ved at producere kaffe, falder emnet på de levevilkår kaffefarmerne har, og om de får en fair pris for deres kaffe. Et emne vi bestemt ikke forsøger at negligere, men vi vil alligevel gerne forsøge med dette blogindlæg at løfte ”debatten” op til kaffeproduktionens indvirkning på klimaet, da vi mener, det er et overset emne.

De fleste ved at beplantning er med til at optage CO2. Et større studie, fortaget blandt kaffefarmere i Vietnam viser at kaffefarme med en større biodiversitet, har en større evne til at optage CO2, end kaffefarme med en lavt biodiversitet. Sagt med andre ord, så er kaffemarker med andre typer af tær end kaffetræer mere effektive end kaffemarker med kun kaffetræer.

 

Undersøgelsen
I studiet fulgte man 300 kaffefarmere i Vietnam gennem 2 år. Konklusionen var entydig. Biodiversiteten af planterne påvirker det CO2 fodaftryk farmen efterlader. Kaffefarmere med en højere biodiversitet har en højere CO2 udledning, men planterne optager samtidig mere CO2, hvilket gøre det samlede CO2 aftryk mindre.

“CO2 emissions from agriculture come from
various sources such as land clearing, energy,
fertilizers and pesticides”

Studiet viste også, at brugen af gødning havde stor indvirkning på udledningen af CO2, hvor et mindre gødningsforbrug og begrænset kvælstoftilførsel, havde en positiv indvirkning på CO2 aftrykket, selv uden tab af udbytte. Faldende blade og plantestoffer binder også CO2, så ved at lade dem ligge og bruge dem som gødning, har farmerne et endnu bedre optag af CO2.

Rapportens konklusion er klar og i en tid hvor kaffefarmere har stort fokus på udbytte og pris, viser studiet i Vietnam, at kaffefarmere kan øge deres optagning af CO2 uden at få et mindre udbytte. Kaffefarme med mere en 30% ikke-kaffetræer på og ved deres marker, binder 160 kg CO2 om året for hver 1000 kg kaffe de producerer. Mens kaffefarme uden en høj biodiversitet, udleder 370 kg CO2 om året pr. 1000 kg kaffe. Derved oplagres der hele 530 kg mere CO2 i planterne pga. biodiversitet.

Undersøgelsen er som sagt fortaget i Vietnam, som er verdens næststørste kaffeproducerende land, og kan derfor have stor indflydelse på, hvordan verdens kaffeproduktion kommer til at se ud frem over. Hvis man ser på verdens største kaffeproducerende land, nemlig Brasilien, så har størstedelen af kaffefarmene her en meget lav biodiversitet. Potentialet for oplagring af CO2 i kaffeplanter er derved meget stor.

Key takeaways
2 hovedpunkter fra dette studie er værd at bide mærke i her. Det første er at for at modvirke de akutte behov for at mindske udledningen af CO2, er det vigtigt, at vi får transformeret kaffefarme med lave biodiversitet til at have en højere biodiversitet, med mere en 30% ikke-kaffetræer.

Det andet som hænger meget sammen med et andet stort diskussionsemne i kaffeverden, og som vi også var inde på i starten af dette indlæg, er økonomien for kaffebønderne. Kaffefarmernes potentiale til at optage CO2 igennem deres kaffeplantager er stort, og vi bør derfor i højere grad sikre farmerne større indkomst og bedre levevilkår, således at det bliver mere attraktivt at være kaffefarmere. Uden alle verdens kaffefarme, vil udledning af CO2 være noget større.

MEN…….
…..For der er altid et men! Kaffeplanter, eller træer og planter i al almindelighed, har evnen til at oplagre CO2, men ikke evnen til at nedbryde det. Derfor fungerer det bare som en midlertidig løsning, og så snart træet fældes udledes den opsparede CO2. Derfor er det ikke løsningen på hele verdens klimaudfordringer, men blot en symptombehandling.

Du kan se hele undersøgelsen i denne PDF:
The Carbon Footprint of Vietnam Robusta Coffee

1 tanke om “Kaffeverdens bidrag til at bremse klimaforandringer

  1. Sebastian Rasmussen Svar

    Tak for et spændende indlæg, som man som forbruger ikke altid kan overskue at sætte sig ind i.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *