Er bionedbrydeligt plast overhovedet bæredygtigt?

Et af de helt store buzz words i den danske kaffe verden lige pt. er bionedbrydeligt. Bionedbrydelige kaffeposer, bionedbrydelige to-go kopper, ja specielt bionedbrydelige kaffekapsler har vundet indpas herhjemme. Men hvad ligger der egentligt i det meget bæredygtige ord? og er det overhovedet så grønt og godt som det lyder? og har vi endeligt fundet det der kan rede verden? – Vi vil her prøve at kaste lidt lys over fænomenet, og komme med vores bud på hvorfor man måske lige skal tænke sig om 2 gange inden man kaster sig over det.

Lad os sige det som det er:

Vi synes bionedbrydelighed, i den form vi ser det i dag, er et marketingsstunt!

AV! en påstand sådan at fyrer af, og det tilmed fra et firma der proklamere at de er en af landets mest bæredygtige kafferisterier.  Men vi begrunder naturligvis gerne vores påstand. Men lad os lige starte med at få på plads hvad bionedbrydeligt eller komposterbar plast egentligt er. 

Komposterbar/Bionedbrydeligt plast

Plastik udvindes af fossile brændstoffer, det være sig olie eller naturgas. Plast er i sig selv ikke et materiale, men fremstilles i en kemisk proces, hvor efter det kan smeltes om, til de produkter man nu skaber af plastik. Når man så snakker bionedbrydeligt plast, så betyder det at man i fremstillingen af plast, tilsætter et kemisk stof, der gør at plastikken kan nedbrydes af naturens mikroorganismer. Så langt så godt. Men det lyder da til at være et meget fint produkt, og godt for miljøet? – Desværre ikke. 

Bionedbrydeligt plast, som vi kender det i dag, nedbrydes kun under de rette forhold. Her snakker vi temperatur og fugtighed på et så teknisk niveau, at det kun kan skabes i kontrollerede miljøer, og ikke bare forekommer i naturen. Selv i et kontrolleret miljø vil det tage 60 dage at nedbryde, og i naturen vil det tage flere år. 

Affaldssortering af Bionedbrydeligt plast.

En af grundende til at bionedbrydeligt plast ikke er nogen miljømæssig gevinst, skal findes i vores affaldssortering. I Danmark sortere vi ikke bionedbrydeligt affald for sig., og hvis vi gjorde så tør jeg slet ikke tænkte på hvordan det vil belaste miljøet mere end vi vinder. Tænkt blot hvad det må kræve at skabe så kontrolleret et miljø til nedbrydning af plastikken? – Det ville formodentligt belaste miljøet væsentligt mere end vi vinder på det.

I Danmark har vi muligheden for at smide vores bionedbrydelige kaffekapsler i plast eller rest affald. Derfor får vi i bedste fald ingen gevinst ud af det, og i værste fald ødelægger vi en masse. Lad os starte med hvis vi bare kan holde status quo. Det rigtige at gøre med bionedbrydelige kaffekapsler eller kaffeposer er at smide dem til restaffald, så bliver de brændt og omdannet til energi, vi jo så kan forbruge endnu mere af. Har har vi i stedet for at redde verden, i bedste fald en nul løsning.

Smider vi derimod vores bionedbrydelige kaffekapsler og poser i plast affaldet, hvilket jo er nærliggende at tro, ja så har vi balladen. Bionedbrydelgit plastik forurener nemlig genanvendelsen af konventionel plastik, og man har dermed, i en god mening, gjort mere skade end gaven.

Husk derfor: Bionedbrydelige kaffekapsler og kaffeposer skal altid i restaffald!

Men hvis bionedbrydeligt plast ikke er løsningen, hvad er så?

Bionedbrydeligt, eller komposterbare plastik har meget få anvendelsesmuligheder i praksis, og er ofte genstand for mere forvirring hos forbrugerne. Og det er derfor vi mener det er et marketingstunt, der kan give anledning til at tro at man blot kan smide sin bionedbrydelige kaffekop i naturen, og så klare den resten. Men hvis bionedbrydeligt plastik ikke er løsningen hvad der så?

Vi mener løsningen er langt mindre forbrug og langt mere genbrug. Når vi snakker muligheder for genanvendelse, er det vigtig med produkter produceret i et ensartet materiale,  det være sig den emballage vi benytter os af, jo mere ensartet plast type et produkt består af, jo nemmere kan det genanvendes. Vores kaffeposer består f.eks. kun af en type plast, så det nemt kan smeltes om. Mens mange konventionelle papirs kaffeposer, består af et yderlag af papir, mens indersiden er i aluminium eller plast. Hvilket gøre at det ikke kan omsættes til genanvendelse men blot må kasseres på forbrændingen.

Vi håber dette har været med til at gøre dig lidt klogere på bionedbrydelige kaffekapsler og kaffeposer, og at du derfor fremover nemmere kan navigere i det, og gøre hvad der er bedst for miljøet. En ting er sikkert, der går væsentligt mere plastik på en kop kaffe fra en Nespresso kapsel, end der gør fra en kop kaffe produceret fra en pose hele kaffebønner!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *