Er bionedbrydeligt plast overhovedet bæredygtigt?

Et af de helt store buzz words i den danske kaffe verden lige pt. er bionedbrydeligt. Bionedbrydelige kaffeposer, bionedbrydelige to-go kopper, ja specielt bionedbrydelige kaffekapsler har vundet indpas herhjemme. Men hvad ligger der egentligt i det meget bæredygtige ord? og er det overhovedet så grønt og godt som det lyder? og har vi endeligt fundet det der kan rede verden? – Vi vil her prøve at kaste lidt lys over fænomenet, og komme med vores bud på hvorfor man måske lige skal tænke sig om 2 gange inden man kaster sig over det.

Lad os sige det som det er:

Vi synes bionedbrydelighed, i den form vi ser det i dag, er et marketingsstunt!

AV! en påstand sådan at fyrer af, og det tilmed fra et firma der proklamere at de er en af landets mest bæredygtige kafferisterier.  Men vi begrunder naturligvis gerne vores påstand. Men lad os lige starte med at få på plads hvad bionedbrydeligt eller komposterbar plast egentligt er. 

Komposterbar/Bionedbrydeligt plast

Plastik udvindes af fossile brændstoffer, det være sig olie eller naturgas. Plast er i sig selv ikke et materiale, men fremstilles i en kemisk proces, hvor efter det kan smeltes om, til de produkter man nu skaber af plastik. Når man så snakker bionedbrydeligt plast, så betyder det at man i fremstillingen af plast, tilsætter et kemisk stof, der gør at plastikken kan nedbrydes af naturens mikroorganismer. Så langt så godt. Men det lyder da til at være et meget fint produkt, og godt for miljøet? – Desværre ikke. 

Bionedbrydeligt plast, som vi kender det i dag, nedbrydes kun under de rette forhold. Her snakker vi temperatur og fugtighed på et så teknisk niveau, at det kun kan skabes i kontrollerede miljøer, og ikke bare forekommer i naturen. Selv i et kontrolleret miljø vil det tage 60 dage at nedbryde, og i naturen vil det tage flere år. 

Affaldssortering af Bionedbrydeligt plast.

En af grundende til at bionedbrydeligt plast ikke er nogen miljømæssig gevinst, skal findes i vores affaldssortering. I Danmark sortere vi ikke bionedbrydeligt affald for sig., og hvis vi gjorde så tør jeg slet ikke tænkte på hvordan det vil belaste miljøet mere end vi vinder. Tænkt blot hvad det må kræve at skabe så kontrolleret et miljø til nedbrydning af plastikken? – Det ville formodentligt belaste miljøet væsentligt mere end vi vinder på det.

I Danmark har vi muligheden for at smide vores bionedbrydelige kaffekapsler i plast eller rest affald. Derfor får vi i bedste fald ingen gevinst ud af det, og i værste fald ødelægger vi en masse. Lad os starte med hvis vi bare kan holde status quo. Det rigtige at gøre med bionedbrydelige kaffekapsler eller kaffeposer er at smide dem til restaffald, så bliver de brændt og omdannet til energi, vi jo så kan forbruge endnu mere af. Har har vi i stedet for at redde verden, i bedste fald en nul løsning.

Smider vi derimod vores bionedbrydelige kaffekapsler og poser i plast affaldet, hvilket jo er nærliggende at tro, ja så har vi balladen. Bionedbrydelgit plastik forurener nemlig genanvendelsen af konventionel plastik, og man har dermed, i en god mening, gjort mere skade end gaven.

Husk derfor: Bionedbrydelige kaffekapsler og kaffeposer skal altid i restaffald!

Men hvis bionedbrydeligt plast ikke er løsningen, hvad er så?

Bionedbrydeligt, eller komposterbare plastik har meget få anvendelsesmuligheder i praksis, og er ofte genstand for mere forvirring hos forbrugerne. Og det er derfor vi mener det er et marketingstunt, der kan give anledning til at tro at man blot kan smide sin bionedbrydelige kaffekop i naturen, og så klare den resten. Men hvis bionedbrydeligt plastik ikke er løsningen hvad der så?

Vi mener løsningen er langt mindre forbrug og langt mere genbrug. Når vi snakker muligheder for genanvendelse, er det vigtig med produkter produceret i et ensartet materiale,  det være sig den emballage vi benytter os af, jo mere ensartet plast type et produkt består af, jo nemmere kan det genanvendes. Vores kaffeposer består f.eks. kun af en type plast, så det nemt kan smeltes om. Mens mange konventionelle papirs kaffeposer, består af et yderlag af papir, mens indersiden er i aluminium eller plast. Hvilket gøre at det ikke kan omsættes til genanvendelse men blot må kasseres på forbrændingen.

Vi håber dette har været med til at gøre dig lidt klogere på bionedbrydelige kaffekapsler og kaffeposer, og at du derfor fremover nemmere kan navigere i det, og gøre hvad der er bedst for miljøet. En ting er sikkert, der går væsentligt mere plastik på en kop kaffe fra en Nespresso kapsel, end der gør fra en kop kaffe produceret fra en pose hele kaffebønner!

6 tanker om “Er bionedbrydeligt plast overhovedet bæredygtigt?

  1. Frederik Korff

    Hej nord-roastery

    Jeg tillader mig lige at bringe lidt “farve” ind i denne blog.

    Det virker til at jeres viden om bionedbrydelige plast er rimelig “gammeldags”.
    Det er et marked der bevæger sig utrolig hurtigt, båret frem af et krav fra EU, om at finde bedre alternativer til alm plast, som er lavet på fossile brændsler.

    Nu er jeg stifter af virksomheden http://www.biokapslen.dk så jeg er sådan rimelig godt inde i bioplast når det kommer til kaffekapsler.
    Først vil jeg sige at det er rigtigt at der er meget rådne kær imellem, når det kommer til bioplast, og lovgivningen på området er stadigvæk alt for sløv.

    For at tage et eksempel, kan man få certifikat på at en produkt er “biobaserede” så længe man har mere end 20% biomasse i produktet. Og den skala går kun op til +80%.. sløset ja, enig!

    Men vi er faktisk nogle som laver nogle ganske fine produkter, som er lavet 100% på plante materiale og altså ingen fossile brændsler.
    Produkter som sagtens kan nedbrydes naturligt, men som du selvfølgelig ikke skal gå rundt og smid i naturen (Ville være mærkeligt at gøre med sine kaffekapsler)

    I forhold til affaldssortering, så sortere vi efterhånden i hele Danmark “grønt” affald.

    Hvis du slet ikke kan forstille dig hvordan der kan være en miljømæssig gevinst i at indsamle bioaffald, så kan du lige tage et kig på “biogas” som er hvad vi primært bruger i Danmark (Pga. vores store landbrug) Og så er der enkle industri kompostfaciliteter rundt omkring i det danske land også.

    Så der findes massere af gode initiativer i dag!

    I kan fx skifte jeres “To-Go-kopper” med plastik (lavet på fossile brændsler ) ud med en plastik belægning, lavet på plaster.

    Det samme gælder jeres kaffeposer, som med garanti i dag, har en aluminiums belægning på indersiden.
    Denne kan i dag også skiftes ud med en 100% bioplast.

    Redder i så verden og kan bare smide jeres kaffeposer og og kopper rundt omkring i skoven? – nej..

    Men når jeres poser og kopper kommer til forbrændingen, vil i så helt brænde en lille mængde aluminium og fossile brændsler af? Eller er det bedre med en lille mængde planter..

    I er velkommen til at hive fat i mig uden om bloggen her 🙂

    De bedste hilsner
    Frederik Korff
    Stifter af Biokapslen

    • Simon fra Nord Roastery Indlægs forfatter

      Hej Frederik,

      Først, tak for dit indlæg og indspark til debatten. Ting er heldigvis ikke sort/hvid, heller ikke når det bionedbrydelige kaffekaplser. Dog forstår jeg til fulde dine interesser for at belyse det så grønt som overhovedet muligt.

      Hvor vidt vores viden om bioplast er gammeldags ved jeg nu ikke. Vores indlæg går netop ikke på hvorvidt bionedbrydelige kaffekapsler i sig selv er noget skidt, men at det er skadeligt da vi ikke kan håndtere sortering og genanvendelsen af dem. Selv her efter 1 juli 2021, hvor 10 nye affaldssortering muligheder, skulle indføres, (hvilket kun 9 kommuner var klar til!) er komposterbar emballage stadigvæk ikke en mulighed, og som vi skriver i vores indlæg, så lander det i værste fald i plast affald. Hvordan vejleder i jeres kunder til at skille sig af med kapslerne?

      Noget andet vi slet ikke har belyst i forhold til kaffekapsler, er det overforbrug af emballage det i bund og grund er. En Nespresso kompatibel kaffekapsle, består af ca. 2 gram materiale, til sammenligning består vores 1kg kaffeposer af 25 gram materiale, og på 1kg kaffe kan man ca. brygge 65 kopper kaffe, så der går 0,38g materiale pr. kop kaffe, mens der går 2g materiale pr. kop ved kaffekapsler! – Så er det muligt det er lavet af majs og sukkerrør, men der går rigtig mange ressourcer på at producere en kop kaffe.

      Men vis du kigger på total værdikæden i at producere, indsamle og nedbryde kapsler, så er jeg spændt på at se regnestykket. Som sagt har jeg svært ved at tro på at det kan være en gevinst for miljøet, som det er lige nu. Men ting forandre sig, og der sker en stor udvikling, også på dette område, så hvem ved om 5 – 10 år, er der formodentlig en bedre løsning. Nu kender jeg ikke specifikationerne bag jeres kapsel, men kan kun skrive om de generelle muligheder der er på markedet, og som du selv er inden på er det en jungle, og der findes masser af muligheder for at claime det er *grønt” selv om det ikke er det, og derfor virker hele markedet for bionedbrydelige emballage i bedst fald som greenwashing. Men husk den mest bæredygtige emballage er den vi ikke producere, og der findes langt bedre alternativer til Nespresso maskiner end engangsemballage. F.eks. kan du hos respresso.dk købe en kapsel som du selv kan fylde med kaffe, og genbruge igen og igen, og så får du tilmed fordelen ved friskristet og ikke mindst frisk kværnet kaffe ,o)

      Og så skal jeg lige slå fast, at vores kaffeposer på ingen måde indeholder aluminium!, men er 100% plast så de kan genanvendes. Desværre er der mange der benytter sig af papirsposer, med alu. barriere, så de ud af til, ser meget organiske ud, men i bund og grund er den værste løsning, på samme måde som alu. kaffekapsler er det.

      Vi er altid nysgerrige på at lære mere, og det er fedt med personer som dig, der også har en grøn agenda, trods vores forskellige syn på sagen. Så jeg tager gerne fat i dig efter sommerferie, så kan vi måske mødes til en kop kaffe :o)

      Med venlig hilsen
      Simon Mahler

  2. Frederik Korff

    Hej Simon

    Skønt at i svare!

    Vi kan blive 100% enige om at sortering af affald, forsat er et problem, selv efter at flere kommuner nu har indført de 10 affalds sorteringsmuligheder.
    Men jeg synes ikke at du man kan skyde et nyt innovativt produkt ned, som har mulighed for at hjælpe til med udfasningen af plastik lavet på fossile brændsler – blot fordi vores affald sortering ikke er opsat på det endnu.

    Det er jo lidt “hønen eller ægget problematikken” hvad skal komme først

    Skal virksomheder med innovative og grønne produkter, vente på at vores affald sortering bliver optimeret?

    Skal vi vente med at købe el biler, indtil vi får omstillet alt vores EL til “grønt” el og der bliver udbygget et landsdækkende ladenetværk?

    Jeg mener at nogle skal gå foran og vise, hvad mulighederne kan være. Jeg kommer personligt, ikke til at modernisere vores affald system, men jeg byder skarpe hoveder op til dans, så der kan nytænkes hvordan deres industri kan omstilles.

    Vi anfalder vores kunder, at vores kapsler sorteres som madaffald.
    Vores kapsler er testede på biogasanlæg og vi ved at de kan nedbrydes der.
    Dog er udfordringen, sorteringen ind til anlægget, hvor det er er svært at se forskel på en biokapslen og en alu eller plastik kapsel.
    Så det er jo en udfordring der kan låses.

    Dog har vi væres i dialog med de fleste biogas anlæg, som alle siger det samme – de skal ind til dem.
    Indholdet af kapsel, vil i langt de fleste tilfælde kommer ud og så får man i det mindste brugt det.
    Hvis kapsel går i stykker af under 10mm vil de nok også komme med helt ind i anlæget.

    Men Simon, hvad har det største CO2 aftryk? Emballage eller kaffe?

    Fordi du løber faktisk direkte ind, i en af de mest underspillet “bullets” når det kommer til kaffekapsler.
    Nemlig at man bruger mindre kaffe.

    Nu skriver du selv at der går ca 65 kopper kaffe til 1000 gram kaffe, når i sælger det.
    Det vil sige ca 15 gram kaffe, per kop.

    Til en forskel får man i kapsler, ca 165 – 180 kopper (lungo eller Espresso)

    Hvis du har nogle tal, så må du gerne gøre mig klogere, men hvad jeg kan finde er følgende.

    i gennemsnit udleder det 15.33 kg CO2 af gro og eksportere 1 kg grønne Arabica bønner.

    Så har man selvfølge at svind ved ristning osv, men for at gøre regnestykket lidt nemmere, så lad os lige tage det ud af ligningen.

    Det vil altså betyde at når der bruges 15 gram kaffe til at lave en kop kaffe (de 65 kopper på et kg)
    Så har kaffen et CO2 aftryk på 230 gram CO2.

    De kapsler med mest kaffe, har et indhold af 6 gram kaffe

    Så samme regnestykke her, giver et CO2 aftryk på kaffe på 92 gram CO2.
    Altså en difference på 138 gram CO2.

    Så er der kapslen.

    Lad os tage “worst case” og vores kapsel ikke bliver genanvendt.
    Så har råmateriale og produktion af kapslen et co2 aftryk på 9 gram CO2.

    Det giver et totalt aftryk på 101 på biokapslen, kontra 230 på en kop kaffe fra jer.

    Og så er der selvfølgelig en masse andre ting, som man også kan tage med i det her regnestykke, såsom jeres emballage, ristning af kaffe, vores påfyldning af kapslerne, brygning af kaffe i hjemme, altså en Nespresso maskine, kontra at koge vand fx, hvor Nespresso maskinen, vist også vinder 🙂

    Men så bliver det er ret langt regnestykke 🙂

    Til sidst skal det selvfølgelig også siges, at kommer vores kapsler de rigtige steder hen, hvor man kan udnytte de ressourcer som er i kapslen, er der en “co2 besparelse på 8 ud af de 9 gram, som kapslen CO2 aftryk er.

    Det regnestykke gør jo så desværre også at jeg ikke er enige i at den mest bæredygtige kapsel, er den vi ikke producere.
    Ja, man kan købe kapsler, som man selv kan fylde med kaffe, som også er et godt alternativ, men det er ikke alle der gider “besværet” i selv at skulle male kaffe selv, fylde kapsel og rengøre den bagefter.
    Ud over dette, ved du nok ligeså godt som mig, at brygge en kop kaffe, ikke bare er at smide noget kaffe ned i en beholder, om det så er en Nespresso kapsel, eller på en rigtig Espresso maskine.
    Malingsgraden, hvor hårdt kaffen stampes osv, gør en stor forskel.

    Dejligt at i ikke bruger alu i jeres kaffeposer!
    Nu har jeg desværre ikke de helt store tal på præcist jeres poser, men jeg kan se nogle generelle tal, der viser at LDPE, PET og PP plast ca har et CO2 aftryk på 6 kg – pr kg plastik.
    Så altså kun omkring 150 gram CO2, for sådan en fin lille pose.
    Det viser jo meget godt, at det ikke er emballagen, der er tung på CO2 fronten, men nemlig kaffen.

    Men det er altid dejligt at “snakke” med folk med forskellige holdninger! Man risikere jo at lære en masse nye ting. Så du må endelig bare tage sat i mig, hvis vi skal nyde en kop kaffe samme efter ferien.

    I må i hvert fald have en dejlig sommer! 🙂

    • Simon fra Nord Roastery Indlægs forfatter

      Hej Frederik,

      Et godt indspark i debatten, fortjener altid et respektfuldt svar, og jeg tror i bund og grund vores tilgang til emnet er meget ens, og min point med blogindlægget, er sådan set heller ikke at fordømme kaffekapsler til tid og evighed, men lige netop at rejse problematikken, med at lige pt. er der igen holdbar løsning, på hovedparten af de bionedbrydelige kaffekapsler der findes. Og det er ikke de kapsler der bliver korrekt sorteret, det er lige netop dem der ”bare” bliver smidt i plast affald, som ødelægger genanvendelses af plast. Om dine kapsler ødelægger den alm. genanvendelse af plast, ved jeg naturligvis ikke noget, og er nok noget du skal have undersøgt der hvor man genanvender plast og ikke der man producere biogas.

      Min udregning var bare hurtigt ud fra en alm. sort filter kaffe, i en kop på 250 ml, hvilket må formodes at være i den store ende, med det var nu engang det jeg sad med i hånden her til morgen :o) Så hvis du skal lave sammenligningen, så skal du gøre det med et espresso shot. Her er udgangspunktet mere det samme 40 ml, og her går der 7g friskristet kaffe, så er bliver det 142 kopper, så her er vi nede på 0,17g materiale pr. kop. Du kan, som du selv nævner, ikke leve sammenligningen på kaffe, da ristningsgraden, har utroligt meget at sige i forhold til hvor meget kaffe der er tilbage af 1kg grønne bønner. Men på emballagen isoleret set udelader det væsentligt minder end en kapsel, faktisk helt ned omkring 1g CO2 pr. kop, hvor du sagde du på lå 8-9 stykker.

      Med hensyn til kaffes udladning af CO2, så har du ret i at konventionel kaffe udlader en del CO2. Men der er faktisk lavet et studie i Vietnam, der viser at kaffeplantager med høj biodiversitet, ikke udleder, med optager CO2. Du kan læse mere om det i et andet blogindlæg vi har skrevet:
      https://nord-roastery.com/kaffe-verdens-bidrag-til-at-bremse-klimaforandringer/

      og derfor går vi også bevist efter kaffe fra farme der både er økologiske og med høj fokus på biodiversitet.
      Når det gælder lige netop vores kaffeposer, så er de CO2 neutral produceret, ikke ved køb af klimakreditter, men ved støtte det enlige CO2 reducerende projekter i kaffeproducerende lande. Og ikke alene reducere det CO2, det øger også velstanden, får kvinder i arbejde og øger folkesundheden. Du kan læse mere om projektet her:
      https://nord-roastery.com/co2-neutrale-kaffeposer-der-giver-tilbage/

      Jeg vil gå så vidt, til at sige at vores kaffe er noget at det tætteste du kommer på CO2 neutral, uden dog at have mulighed for at regne det ud. Så det må stå som en påstand.

      Men jeg synes du rammer meget godt det helt overordnet problem, når du konstatere at: ”det er ikke alle der gider “besværet”” – Når vi snakker at fylde kapsler selv, for du har helt ret. Men bare fordi menneskeheden er luddovne, så retfærdiggøre det ikke overforbrug. Heller ikke af emballage, om så den er bionedbrydelige eller ej. Kaffekapsler er et menneskeskabt problem, som er et udtryk for at vi er dovne og ligeglade. Så dit produkt flytter forhåbentlig en masse fra alu kapsler, men at lokke kunder over på kapsler, med en historie om at de redder verden (jeg siger ikke at det, er det du gør) er decideret usmageligt, og er i min verden et udtryk for greenwashing af værste skuffe.

      Men vi skal tilbage til emnet, som jo er at folk lige netop ikke genanvender kapslerne korrekt, men i bedste fald smider det i rest affald og i værste fald i plast. Du bygger dine antagelser/udregninger på, at hvis det bliver genanvendt korrekt, så redder det verden, men faktum er bare at det gør det ikke, og du bliver nødt til at bygge dine antagelser/udregninger på hvad der faktisk sker, og ikke hvordan det forgår i den perfekte verden. for den findes ikke.
      Og så vil jeg lige igen slå på tromme for at det mest bæredygtige emballage er den vi ikke producere. Det gælder lige så meget for mine kaffeposer som for dine kapsler….

      Men vi lukker den online diskussionsklub, og tager den over en kop kaffe, vi har jo tydeligvis begge en agende for at undgå at forurene vores planet unødvendigt.

      Og god sommer til dig også :o)

      /Simon

  3. Frederik Korff

    Hej Simon

    Jep, jeg tror også vi er rimelig enige om det overordnet budskab 🙂

    Og det var nu heller ikke for at pege fingre af jer, da jeg sagtens kan se at i har et meget bæredygtige koncept. Men at tage det generelle regnestykke, på kaffe på kapsler, eller malet kaffe.
    Og det er jo fantastisk at i gør meget for at støtte op om farme med god biodiversitet, så der bliver rykket på noget, men min erfaring er at det nok forsat er en promille, af det samlet kaffe, der kommer fra sådanne farme.

    Men ja, vi kunne jo nok forsætte med at debattere dette emne i alt evige og jeg har jo også nogle kapsler der skal produceres 😉

    Det vil glæde mig med en dialog over en god kop kaffe.

    Nyd sommeren!

  4. Arne Kristensen

    Der er langt om længe ved at være en politisk vilje til at begrænse antallet af plasttyper til emballage. Det er et resultat af en erkendelse af at vi begrænser plast genanvendelse ved at anvende alle mulige plast typer og anvende den i diverse kombinationer med papir, pap, aluminium og naturligvis andre plasttyper.
    Vejen frem er ikke udvikling af bionedbrydelige plast, fordi det er en ren jungle både for producenter, forbrugere, affaldsselskaberne
    og de kan ødelægge genanvendelse af plast generelt.
    Reduktion af antallet af materialer og forenkling af materiale strømme og sortering er vejen frem.
    Her er ikke ikke plads til en bio- kaffe kapsel.
    Det er et marketing stunt og green washing

Der er lukket for kommentarer.