5 tips til en god kop kaffe

Selv om du brygger din kaffe på den gamle filter kaffemaskine, skal du ikke snydes for nogle få gode tips der kan gøre din kaffe bare lidt bedre.
Hos Nord Roastery er og vil vi ikke være smagsdommere over hvordan du vælger at brygge din kaffe. Kaffe dækker forskellige behov for os hver i sær og det må man have respekt for. Så hvad enten du har købt den største og bedste espressomaskine du kunne finde på markedet, eller den billigste kaffemaskine til 149,- i Netto, så er her nogle gode grund tips som passer ind, lige meget hvordan du betragter kaffe.

De 5 tips eller grundregler vi har opstillet i denne artikel, er helt basale og noget enhver kan følge uden at skulle ud og investere i en masse udstyr. Det er helt basalt og gør ikke kaffebrygningen mere kompleks eller tidskrævende, for den sags skyld.

1. Brug altid frisk ristet kaffe
Selve kaffen er naturligvis grundstenen og det er derfor vigtigt allerede her at gøre sig de nødvendige overvejelser, over hvad man vil have ud af kaffen. Friskristet kaffe indeholder flere smagsnuancer af de originale elementer der er i den pågældende kaffe. Et friskplukket jordbær smager også af mere end frosne. Kaffens smag begynder for alvor at aftage efter 14 dage til 21 dage, og her fra går det kun ned af bakke, og smagen bliver mere flad. Gå derfor altid efter kaffe der oplyser ristedato på pakken. På den måde er du sikker på at kaffen ikke har stået på lager flere måneder.

Mange mener at så længe at kaffen er opbevaret i en lukket ventil pose, så bibeholder man aroma og friskheden i kaffen. Men så snart kaffen er ristet sætter den gang i processen og smagen forsvinder gradvist, også selv om du opbevarer den i posen.

 

 

2. Kværn altid kaffen lige inden brug
Der hvor man vinder allermest smagsmedsigt er når man maler kaffen lige før den skal bruges. Det

behøver ikke være en kaffekværn med keramiske knive – nej en kværn til 49,- i et supermarked er ganske fin til almindelig filter kaffe. Ønsker man at brygge espresso, er der andre ting der er gældende mht. kværn, men det vil vi ikke komme ind på her. Så selv om man ikke vælger at købe friskristet kaffe, så køb i det mindste din kaffe som hele bønner. Har man ikke en kværn, er der stadigvæk mange supermarkeder der har en stående, som man kan benytte. Sørg i denne situation for ikke at købe for meget af gangen, så din kaffe altid er så frisk som mulig, når den brygges.

 

3. Pas på med at bruge for varmt vand
Forskellen på de gode og de mindre gode kaffemaskiner er typisk hvor gode de er til at styre temperaturen i vandet. Optimalt skal du brygger mellem 92 og 95 grader. Koger vandet så brænder du kaffen, hvilket frembringer en meget bitter smag, hvilket de færreste synes om.

Det kan selvsagt være svært at styre på en almindelig kaffemaskine, men brygger du kaffe hvor du varmer vandet i en el kedel, er det et godt trick lige at lade den stå 1 minut eller 2 inden du hælder vandet over kaffen.

 

 

4. Hold udstyret rent

En af de største synder i forhold til kaffe der smager bittert, er at udstyret ikke er ordentligt rentgjort. De fleste tænker at det er nok at afkalke maskinen med jævnemellemrum, og ja det skal man huske, men det er langt fra nok. Kaffe indeholde en masse olie, og den oliesætter sig i udstyret og bliver harsk med tiden, det er derfor vigtig at rengøre sit udstyr grundigt efter brug.

Sørg altid for at fjerne filteret og kaffegrums så snart du er færdig med at brygge kaffen. Man har en tendens til at snuppe kanden og glemme alt om at filteret med kaffen stadigvæk sidder tilbage, det opdager man først næste gang man skal benytte kaffemaskinen.

Måske bruger du kaffekanden fra maskine til at hælde vand på maskinen. På den måde er du sikker på at få den korrekte mængde vand, men kanden fra kaffemaskinen er ofte bare skyllet efterbrug, og ikke gjort ordentligt ren, derfor sidder der spor af olie og kaffe som du videre føre til det friske vand og som kommer ind i maskine. Brug derfor i stedet en kanden der ikke kommer i berøring med færdigbrygget kaffe, til at hælde vand på maskinen.

 

5. Vej kaffen

De fleste kender helt sikkert til metoden, med at man ved der skal 6 skeer kaffe til 1 liter kaffe – eller var det nu 5 eller 7 og hvor meget top skal der på og hvad så når man kun skal lave en ½ liter, eller når man har købt en ny kaffe fordi den var lige på tilbud? Der er i forvejen alt for mange variabler i kaffebrygning, så der er igen grund til at indføre yderligere. Et godt tip er derfor altid at bruge en vægt, og veje kaffen af istedet for. De fleste af os har en ganske udmærket køkkenvægt. Brug den, så du får et ensartet resultat hver gang, og kan arbejde ud fra det udgangspunkt. En god tommelfingerregel er at bruge 60g kaffe pr. liter vand. Smag og behag er heldigvis forskelligt, så nogen vil formodentlig skulle bruge mere, mens andre fortrækker mindre, men prøv dig frem til du får det resultat du synes bedst om. En ting er sikkert: Når du vejer kaffen, har du større chance for at få et brugbart resultat hver gang.

 

Konklusion

For lige hurtigt at opsummere ovenstående, så husk altid at:

  • Brug så vidt muligt friskristet kaffe.
  • Køb altid hele bønner, og kværn dem så tæt på bryggetidspunktet som muligt.
  • Sørg for at vandet ikke bliver for varmt. Helst omkring 92 – 95 grader.
  • Rengør kaffemaskinen efter brug.
  • Brug aldrig kaffekanden til at hælde vand på kaffemaskinen.
  • Vej kaffe af inden, så du er sikker på at bruge den samme mængde hver gang.

 

God fornøjelse med kaffebrygningen. Husk at smag er subjektiv og der skal være plads til forskellighed.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *