Vi arbejder med kaffe fordi vi elsker det og hvor det tager os hen, må vi se. Men det er vigtigt for os altid at kunne se os selv i øjnene, hvorfor vi har en filosofi, som gennemsyrer hele vores værdikæde og alt vi foretager os i Nord Roastery.

Først og fremmest er kaffe et produkt af naturen – så hvis vi ikke passer på naturen, så passer vi heller ikke på kaffen. Kaffeplanter er ekstremt følsomme overfor klimaet, og det er derfor vigtigt at for os at have de klimaudfordringer, vi mennesker har skabt, for øje, og gøre vores til at reducere belastningen af vores jord. Vi skal på ingen måde forsøge at hæve os over alle andre – vi vil bare gerne give vores bidrag til at verden også i fremtiden har lækker kaffe til rådighed som kan nydes i lækre naturlige omgivelser.

Derfor har vi en filosofi om at alt vi gør ikke må være til skade for naturen. Der hvor vi som kafferisteri belaster naturen mest, er ved den råvare vi køber ind, samt den emballage vi benytter. Derfor har vi taget en holdning til at vi kun vil arbejde med økologisk kaffe samt emballage der er miljøvenligt.

 

Økologisk kaffe

Når man ønsker at arbejde med special kaffe, af en vis kvalitet, er det svært at finde økologiske varianter. Men kan nok bedst sammenligne det med landbruget her hjemme i 90’er og 00’erne, hvor det ikke var specielt lukrativ at være økologisk landmand. Prisen stod ikke mål med arbejdsindsatsen og efterspørgslen. Det samme gør sig gældende for kaffebønnerne i den 3. verden. Det er simpelthen for meget besvær ved at være økologisk kaffebonde, i forhold til det udbytte man får ud af det, og derfor vælger mange det fra. Og i en “special-kaffe-verden” hvor mange jagter smag og kvalitet frem for alt, er økologi heller ikke den afgørende faktura for opkøberne.

Ligesom med landmændende herhjemme, handler det hele om udbud og efterspørgsel, og kommer efterspørgslen, så følger udbudet også med. Derfor slår vi et slag for økologisk kaffe af høj kvalitet, og presser hele tiden vores leverandører for at efterleve dette.

 

Emballage

Ud over kaffe, er det klart at emballage er en af de helt store synder, i forhold til at passe på miljøet. Emballagen er helt essentiel i forhold til at opbevare kaffen korrekt, så helt at spare den væk er ikke muligt. Men når det ikke er muligt, må vi til gengæld nøje overveje hvilken emballage vi bruger. Konventionelle kaffeposer, hvad enten de er lavet af papir eller plastfolie, indeholder en aluminiumsbarriere der sikrer at kaffen ikke bliver udsat for ilt og dermed taber smag. Denne aluminiums folie er ikke alene skadelig for miljøet at producere, den gør også at poserne ikke genanvendes. Dette hænger ingenlunde sammen med vores interesse i at passe på vores miljø, hvorfor vi har fundet en pose der ikke indeholder denne aluminiumsbarriere. Dermed kan vores poser genanvendes og er tilmed produceret i samarbejde med Climate Neutral Group, der sikrer at den mængde CO2 der bruges til at producere poserne, bliver kompenseret for ved at lave klima investeringer i kaffe-producerende områder. Vi kan desværre ikke undvære kaffeposen, men vi kan i det mindste sørge for at det vi slider på naturen for at producere dem, bliver givet tilbage igen, således at de er CO2 neutrale at producere.

Som du kan læse er det altafgørende for os ikke at belaste vores planet unødvendigt. Vi ved udemærket at vi blot er en mikroskopisk brik på denne klode, men måske vi kan sætte nogle tanker i gang og hjælpe til at vi bevæger os den rette vej i fællesskab.