Kaffefarmerne i JUMARP kooperativet er en sammenslutning af økologiske kaffefarmere fra Yamón-distriktet, der ligger i Utcubamba-provinsen i Amazonas-regionen i det nordlige Peru. Kaffeplantagerne ligger i  de peruvianske andelsbjerge, hvor kaffen gror imellem 1300 og 1800 meters højde. Det er 100% Arabica, bestående af sorterne Caturra, Typica og Catimor. Høstsæsonen i Peru går fra juli til september, og så snart bærret er høstet, adskilles bærret og kaffebønnen, hvorefter kaffebønnerne ligger og tørre i solen. Alt sammen noget der er med til at give kaffen en rund og mild smag med noter af mælkechokolade og Appelsin. En let drikkelige kaffe, som både egner sig godt til alm. filterkaffe, men også til espresso, latte og andre mælkekaffer.

Asociación de Productores Cafetaleros Juan Marco “El Palto” – kort sagt JUMARP – blev grundlagt af José Carranza Barboza i 2003 sammen med 35 andre småbønder. De skabte foreningen ud fra et ønske om at udvikle en ny model til dyrkning og eksport af kaffe. I 2012 lancerede JUMARP et ambitiøst program for kvalitetsforbedring blandt sine medlemmer. De fik Funding fra bl.a. Fairtrade, økologiske organisationer og regeringen, samt var selv medfinansierende blandt medlemmerne selv.

I 2012 igangsatte man en lang række tiltag for at forbedre den generelle kvalitet af kaffen blandt kooperativets medlemmer. Blandt andet opbyggede man tørringshuse på de enkelte farme.

Den egentlige by El Palto findes langt inde i regnskoven i Amazonas, hvor gårdene i JUMARP kooperativet  ligger spredt rundt på bjergskråningerne. Den unikke placering giver særdeles gunstige vilkår for at dyrke kaffe af utroligt højt kvalitet. Dette skyldes de optimale betingelser i økosystemet “Selva Alta”, som er en specifik type økosystem, der findes i Peru og Mexico, med tætte og fugtige skove. I El Palto vokser kaffetræerne side om side med med avokadotræer, som giver skygge og som sammen med det det særlige klima er opskriften på en fantastisk god kaffe. 

 

 

Social og miljøbevidsthed

Kaffeproduktion i de Amazonian Andes i det nordlige Peru, hvor JUMARP er aktiv, startede tilbage i 1950’erne. Landbrugspraksis var meget afhængige af brugen af ​​kemikalier dengang. Men efter mange årtier besluttede denne gruppe farmere at ændre de gamle måder og starte bæredygtig kaffeproduktion i harmoni med den oprindelige skov. De indså også, at sammen ville de stå stærkere i udbredelsen af ​​deres kaffe på verdens plan. Ved at gå sammen og ved at opnå en lang række certificeringer, her i blandt økologi, ønsker de at garantere en stabil indkomst for deres medlemmer og forbedre samfundets levestandard.

I dag er de ikke mindre end 188 medlemmer, som alle fremstiller økologiske certificerede kaffe. En af foreningens prioriteringer i de sidste to år har været øget produktivitet. For at opnå dette investerer JUMARP halvdelen af ​​den fortjeneste de har opnået, i styrke sorterne og konvertering til økologiske landbrugsmetoder. En fond til uddannelsesprogrammer og opførelse af skoler modtager også en stor del af fortjenesten, og den resterende del går til betaling af foreningens faste personale.

Peru

Peru ligger langs den vestlige kystlinje i Sydamerika. Landet ligger syd for Ecuador og Colombia, vest for Brasilien og nordvest til Bolivia og Chile. Perus klima er enormt forskelligartet med et tropisk område i den østlige lavlandsjungle, et tørt ørkenområde i vest langs kysten og et tempereret til koldt klima højt oppe i Andesbjergene. I Peru vokser kaffe på de østlige skråninger af Andesbjergkæden. På disse østlige skråninger foregår kaffeproduktionen i tre hoveddyrkningsområder. Produktionen er gradvist flyttet fra det centrale højland i Chanchamayo-området (28 % af den samlede produktion) til det nordlige højland i Amazonas- og San Martin-regionerne (49 % af den samlede produktion). Det sydlige højland står for 23% af kaffeproduktionen. Peru dyrker næsten udelukkende Arabica-kaffe; Typica står for 70%, Caturra omkring 20%, og 10% af Perus kaffeplanter er andre sorter. Høstsæsonen begynder i april og når sit højdepunkt i juni-september.

Produktionstraditioner

Langt størstedelen af ​​den peruanske kaffeproduktion foregår i højlandet mellem 1000 og 1800 meter over havets overflade. Kaffe vokser typisk i skygge med en gennemsnitlig plantetæthed på 2000 planter pr. Plukkerne balancerer på de stejle bakker med plukkekurven og håndplukker kirsebærene selektivt. De bringer kirsebærene ned til forarbejdningscentret til pulpning og soltørring efter traditionelle metoder. Som verdens førende inden for økologisk kaffeeksport er Peru nok bedst kendt for sin certificerede kaffeproduktion. For nylig dukker landet også op på radaren for specialkaffeindustrien. Langt størstedelen af ​​den peruanske kaffeproduktion foregår i højlandet mellem 1000 og 1800 meter over havets overflade. Kaffe vokser typisk i skygge med en gennemsnitlig plantetæthed på 2000 planter pr. Plukkerne balancerer på de stejle bakker med plukkekurven og håndplukker kirsebærene selektivt. De bringer kirsebærene ned til forarbejdningscentret til pulpning og soltørring efter traditionelle metoder.
Som verdens førende inden for økologisk kaffeeksport er Peru nok bedst kendt for sin certificerede kaffeproduktion. For nylig dukker landet også op på radaren for specialkaffeindustrien.

Producentorganisation

De fleste peruvianske kaffeproducenter er småbønder, som ejer tre hektar i gennemsnit. Disse producenter er grupperet i foreninger eller kooperativer, der giver dem mulighed for at forhandle sig frem til bedre priser, forbedre håndteringen af ​​produktionen efter høst og udvikle markedsføringsstrategier. De større foreninger har op til 2000 medlemmer og ejer over 7000 hektar. De mest sofistikerede foreninger kan endda have en finansiel afdeling, der yder lån til producenter for at købe input, delvist betale for produktionsomkostninger for at øge udbyttet og forbedre afgrødekvaliteten. Nogle af disse sammenslutninger yder også teknisk bistand til landmænd. Disse servicekooperativer markedsfører deres produkt direkte eller har et langvarigt forhold til en kaffehandler, som gør dette for dem.