White Nile Washed Organic
For mange er Uganda måske ikke det første land, der springer frem i bevidstheden, når snakken falder på Arabican kaffe af høj kvalitet. Det kan skyldes, at Uganda traditionelt er kendt for at producere Robusta. I mange af landets regioner er udfordringen dog mere et spørgsmål om infrastruktur, historie og viden, end det er et spørgsmål om omgivelserne. Et eksempel på dette er West Nile regionen – tidligere kaldt en provins – beliggende højt i landets nordvestlige del, som grænser op til den Demokratiske Republik Congo. Her gror Arabica bønnen i 1.450-1.800 meter over havets overflade. De naturlige og ideelle tilstande i regionen har potentialet til ikke blot at producere stellar specialkaffe, men ligeledes at ændre farmernes liv på tværs af regionen.

Kawacom, som er Mercantas eksportpartner i Uganda, igangsatte deres White Nile Washed Organic kaffeprojekt i 1998, i et forsøg på at drage fordel af et uudnyttet potentiale. Ved at promovere dyrkelsen af Arabica kaffe, uddanne farmere i landbrugsteknikker og ’best practices’, understrege vigtigheden af høsten og aktiviteter efter høsten samt at opføre vaskestationer, sigter projektet mod at sætte Uganda på verdenskortet som den næste store destination for specialkaffe. Indtil videre har successen været flersidet. I 2003 modtog projektet sit allerførste organiske certifikat – en bedrift som over årene har tiltrukket UTZ og Rainforest Alliance certificeringsskemaer. I dag er projektet takket være førnævnte succeshistorier ekspanderet betydeligt og har 8.000 mindre farmere. Mange af disse får nu en højere pris for sin kvalitetskaffe, men deltager ligeledes i andre sociale og samfundsmæssige initiativer samt Kawacoms cash management-projekt.

The White Nile projektet har fået sit navn fra det berømte Murchison Falls (lokalt kaldet Kalangala), som ligger få kilometer væk. Det er her, at Nilen presses ind i en 7 meter lang strækning præget af vulkansten. Som metrene går dannes et hvidt skum, hvilket forvandler Nilen til en ’hvid flod’ inden den munder ud i Lake Albert.

Om dyrkningen
Kawacom har i høj grad opfordret til renoverende aktiviteter blandt projektets deltagere, og har i adskillelige år distribueret 150.000 kaffe kimplanter om året til sine farmerpartnere. De distribuerede kaffesorter – inklusiv SL14 – er velegnede til regionens klima og resulterer derfor i høj kvalitet.

Den primære afskæring af grenene foretages efter høsten i december og februar, hvor tørre grene fjernes sammen med andre ikke-brugbare grene. Stubbene fra gamle, uproduktive træer bliver ligeledes afviklet i denne periode, hvilket er vitalt for at øge produktiviteten. Andre typer beskæring, som hjælper til udvælgelsen af produktive grene, forbedrer luftstrømmen og begrænser sygdomme udføres ligeledes løbende gennem året.

Jordens frugtbarhed vedligeholdes ved løbende tilførsel af komposteret, naturligt møg, og ved at tildække afgrøderne – der anvendes således ingen syntetisk gødning eller pesticider. I henhold til at beskytte afgrøderne fra skadedyr, så anvender farmerne chilier, træaske (som indeholder kalium), morgenfruer og urin fra dyr.

Om bearbejdningen
Under høstesæsonen opfordrer Kawacom farmerne til at levere sine bønner til deres nye state-of-the-art Wet-Mill, i stedet for at håndpille dem på sin gård. Dette har tilført projektet øget kontrol over bearbejdningsprocessen, hvilket kan være udfordrende i regionen, da regn under høstesæsonen kan forekomme.

Al kaffe er nøje udvalgt og håndpillet, og leveres af de enkelte farmere til en af Kawacoms indsamlingssteder. Disse indsamlingssteder leverer alle dagens indleverede bønner til at blive pillet ved den centrale mølle, og mange af dem er defineret af subregional oprindelse og højde. Når bønnerne ankommer til møllen, sorteres de endnu en gang med målet om at fjerne eventuelle over- eller undermodne bønner. Efter sorteringen leveres de modne kaffebønner til møllens Pilhalense pulpere. Efter pulp fjernes planteslim mekanisk, pergamentet skylles i tanke i 12 timer, og tørres enten i solen (i småt omfang pga. sæsonbetonet regn) eller ved lave, konstante temperaturer i mekaniske tørremaskiner, vis brændstof er lavet af tørrede kaffebønneskaller.

Sociale projekter
Kawacoms frivillige arbejder kontinuerligt for at gøre farmerne bevidste om at deltage i projektet vedrørende ungdoms- og kønsproblemer, skabe opmærksomhed omkring HIV/AIDS samt undervise i at håndtere sin økonomi og opsparing. Projektet har også etableret et center, hvor man træner farmerne i alle problemstillinger vedrørende god landbrugspraksis samt reduktion af klimaforandrende processer. Derudover driver Kawacom et køns- og ungdomsinitiativ, som promoverer uddannelse i entreprenørskab og muligheder for de lokale unge.

Kawacom arbejder ligeledes for at etablere programmer, der fokuserer på økologisk opmærksomhed, som for eksempel at undgå skovrydning. Dette bl.a. gennem økonomiske opfordringer, hvor Kawacom aktivt fremmer implementeringen af energivenlige og effektive kakkelovne, der anvender biogas som brændstof. De er desuden i øjeblikket i gang med at undersøge muligheden for at opstille regnvandstanke til høsten, som skal installeres i farmernes hjem med henblik på at indsamle regnvand til indenlandsk brug.

Du finder kaffen her  HER!