Det er desværre ikke lykkes at skaffe yderligere af den lækre økologiske kaffe fra Brasilien, i denne omgang, men du kan finde vores udvalg af andre lækre økologiske kaffer HER!

I mere end 80 år, og gennem 3 generationer er der med stor passion blevet dyrket kaffe på farmen Fazenda Bela Época, i den sydlige del af Brasilien. Den meget frugtbare jord, i det let bølgende terræn, udgøre det perfekte mikroklima til at dyrke kaffe af høj kvalitet. Fazenda Bela Época udmærker sig endvidere med at producere økologisk kaffe, hvilke stadigvæk høre til sjældenhederne i den Brasilianske kaffeindustri.

Historien bag Fazenda Bela Época

Det hele startede da, den nuværendes ejers bedstefar, Mr. Idelbrando, havde en lille plantage på blot 20.000 kaffeplanter nær Ribeirão Corrente i staten São Paulo. På daværende tidspunkt var den nuværende ejer, Luiz da Cunha, blot en lille dreng, men dybt fascinerede af arbejdet i kaffeplantagen. I 1973, i en alder af 26 år, Luiz investerede endnu mere i kaffeplantagen, da han var sikker på det ville blive en god forretning. Navnet på farmen ”Bela Época” er en historisk reference til Belle Epoque i 1900 tallet , en tid med økonomisk og culturel styrke. Kaffefarmen fortsætter med at være i familien, og Luiz’ 3 børn, André, Luis og Silvia, er i dag med i ledelsen af farmen. Luiz der er i dag er 70 år, er også stadigvæk aktiv i virksomheden.
Som en certificeret økologisk kaffefarm, er produktionen strengt underlagt standarder for kvaliteter og sporbarhed, sammen med social ansvarlighed, hvor farmen bliver certificeret af UTZ og Rainforest Alliance. Al produktion er sporet og certificeret af IBD – Orgânico Brasil, JAS Organic(Japan), USDA Organic (USA), og Organico Europa (EU).

Bevarelse er en meget vigtig aktivitet på gården. 20% af den samlede landbrugsdækning er under regnskovens skovbevarelse. Familien har aktivt søgt restaurering af bevaringsområder og opførelse af økologiske korridorer mellem bevaringszoner. Som med alt økologisk landbrug kræver landbrugspraksis præcisionsbrug og anvendelse af gødning i henhold til jordanalyse. Dette reducerer omkostningerne med hensyn til input og drift og balancerer samtidig landbrugets jord ud over at forårsage lavere miljøbelastning. Ca. 20 personer er ansat året rundt for at gennemføre arbejdet med renovering og organisk anvendelse af gødningsstoffer og skadedyrsbekæmpelse.

I modsætning til mange andre producenter I Brasilien, er gården ikke kun økologiske, men har også gjort et stort arbejde de seneste 20 år inden for genetisk forbedring af kaffesorter i partnerskab med enheder som Instituto Agronômico de Campinas (IAC) og Fundação Procafé. Den sekundære landbrugsaktivitet på gården er faktisk produktion af certificerede frø og frøplanter. Kaffegården er hjemsted for mere end 200 forskellige kaffesorter og producerer 4 millioner frøplanter om året. Arbejdet udføres med det formål at vælge planter med forbedret produktivitet, en god kvalitet, resistens mod sygdom, ensartet modning, lang levetid og ønskelig plantearkitektur. Blandt de bedre linjer fremgår følgende: Bourbon Amarelo IAC J10, Catuaí Vermelho IAC / 99, Catuaí Amarelo IAC / 62, Mundo Novo IAC379 / 19, Obatã Vermelho IAC1669 / 20, Obatã Amarelo IAC4793, Topázio, Catucaí og IAC125. Gården er også hjemsted for prøver af Geisha, Maragogype, Ibairi, Pacamara, Catiguá, Aranãs og andre eksotiske sorter.

For nylig begyndte Bela Época at effektivisere del af sin produktion, hvor man adskiller special dele af høsten. “Produktionen af økologisk kaffe er i vores økosystem. Disse bønner har unikke egenskaber på grund man ikke benytter sig af kemiske produkter i hele produktionen, hvilket resulterer i en differentieret og meget speciel kaffesmag” fortæller André,

I løbet af høstperioden ansættes der yderligere 10 arbejdere, hvilket bringer samlet antal op på 30 personer. I sine 30 kaffemarker er høsten manuelt og selektiv indtil afgrøderne er fem år gamle. Derefter bliver hele høstprocessen mekaniseret, selvom partier stadig holdes adskilt i henhold til mark og sort, og der fokuseres på at opretholde en maksimal procentdel af moden kaffekirsebær (maksimum 3% grøn). I nogle af de mindre skyggefulde marker er høst 100% manuel.

Høstet kaffe bringes til gårdens store tørreterrasser på samme dag som det er plukket. Tørring tager mellem 15 og 20 dage, og kaffe bliver vendt 8 til 10 gange om dagen i løbet af denne tid. Gården bruger udstyr til måling af kornfugtighed, der kontrolleres dagligt til punktet 11 til 12% fugtighed, hvorefter det vil blive pakket og udhvilet.

Den årlige produktion på Bela Época er 15.000 sække, men der er behov for at udvide produktionen yderligere, til andre områder af Alta Mogiana-regionen.
“Vi er konstant optaget af kvaliteten af vores produkter og de bedste metoder til dyrkning og bæredygtighed. Vi har eksperimentelle marker, der har over 200 sorter af kaffe, analyseret og multipliceret med det formål at vælge de bedste planter med bedre produktivitet og kopkvalitet, hygiejne, ensartet modning, lang levetid og plantearkitektur” forklarer André.

Ifølge familien er en af de største udfordringer, de står overfor produktion i regionen, klimaforandringer, som har skabt et meget uforudsigeligt vækstmiljø. Den største effekt har været mængderne af hagl og frost, hvilket ødelægger kaffeplanterne. For at afhjælpe disse forhold har familien forsøgt at gennemgå forbedringer inden for landbrugspraksis, såsom renoveringsarbejde og opdatering af plantningsafstanden, hvilket vil hjælpe gårdens træer til at trives.

Sidst men ikke mindst er forpligtelsen til medarbejdere og lokalsamfund meget vigtig for familien. De har ansat en psykolog dedikeret til Human Development, som regelmæssigt udfører vurderinger og træning for alle medarbejdere og beboere. Fokus er primært træning og løbende forbedring med henblik på den holistiske ‘biopsykosociale’ sundhed hos arbejderne på gården. Gården har også personale som uddannet sikkerhedsrepræsentanter, som træner i forbindelse med individuelt og kollektivt beskyttelsesudstyr. I fremtiden er der planer om at bringe familiens passion for miljøet til det bredere samfund gennem et skoleoplæringsprogram.