Det er desværre ikke lykkes at skaffe yderligere af den lækre økologiske kaffe fra Peru, i denne omgang, men du kan finde vores udvalg af andre lækre økologiske kaffer HER!
Lorenzo Cruz Garciá er muligvis en af de mest innovative og engagerede farmere, vi har mødt. Hans historie er måske normal i det meste af det landlige Peru, men måden han transformerede sit liv og kaffen i denne lille del af det Peruvianske højland er alt andet end normal.
Lorenzo blev opfostret i Perus Cajamarca Department, og blev født ind i en relativt fattig familie, hvor den primære indtægtskilde var kaffe, som blev groet side om side med andre afgrøder. Som Lorenzo siger, så har han kaffe i blodet, og selv som barn elskede han aktiviteterne omkring kaffeproduktion. Dog blev han først introduceret til kvalitetskaffe senere i sit liv, og ligesom hans forældre før ham, kæmpede han i mange år for at finde markeder for sin produktion.
Som ung mand blev Lorenzo medlem af et samarbejde kaldt COICAFE, hvor man på et tidligt stadie forsøgte at forbedre levevilkårene blandt medlemmerne. Dette ved at forbedre kvaliteten af kaffeproduktionen. Samarbejdet tilbød træning i at forbedre kaffens kvalitet, og havde en forholdsvis avanceret metode til at føre kontrol i forhold til sin tid.
Lorenzo blev øjeblikkeligt anerkendt af samarbejdets managers som en mand med potentiale. Han sikrede sig en position i afdelingen for kvalitetskontrol, og modtog træning i kvalitetsvurdering. Derudover blev han trænet i adskillelige aspekter af kvalitetssikring. Dog lukkede organisationen i 2013, og som resultat heraf, så kunne gruppen af mere end 200 kaffefamilier ikke sælge sine produkter. Herfra vidste Lorenzo, at han kunne gøre en forskel.
I starten af 2014 mødtes en gruppe på 5 familier med målet om at erstatte den foregående organisation, og arbejde sammen om at opnå drømmen om endelig at tilgå specialkaffemarkederne. Organisationen der opstod – the Cooperativa Agraria ”Union y Fe” La Coipa (Landbrugssamarbejdet Union & Tro i La Coipa), blev således resultatet af deres flid. Union y Fe blev til med målet om at hjælpe små farmere fra et af Perus mest fattige distrikter, og finde bæredygtige markeder for kaffe, som kunne forbedre levevilkårene for disse farmere. I 2014 blev Lorenzo, der var medstifter af organisationen, udnævnt til rådgiver i gruppen, og i 2015 ved organisationens første officielle møde, blev han desuden udpeget til General Manager og skulle arbejde side om side med mere end 200 medarbejdere.
I dag transformerer han, sammen med 220 medlemmer af Union y Fe, samarbejdets kaffe. Lorenzo har ikke blot sørget for en veludstyret kaffeproduktion, som overholder de strenge regler for produktionsprotokoller. Han har også sørget for, at adskillelige medlemmer af personalet trænes i at kvalitetssikre, således at de forstår importørernes og risternes opfattelse og sprog.
Yderligere var Lorenzo den første i samarbejdet til at installere et solcelledrevet tørreanlæg – en vej, der har transformeret samarbejdets kaffe. Han lærte først om vigtigheden af langsom og jævn tørring gennem undervisning, som han modtog i 2004. Han var meget interesseret i dette felt og fulgte undervisningen op med at lave sin egen research. Da denne del af Andesbjergene ligger højt placeret og er meget fugtigt, kan tørringsprocessen være en udfordring i forhold til at opnå den ønskede kvalitet. Derfor konkluderede han, at enhver producent, der vil producere specialkaffe i Peru skal være meget omhyggelig omkring tørringsprocessen. Tørring kan variere i det landlige Peru, men efter at have været vidne til forbedringen af Lorenzos kaffe, har medlemmerne af samarbejdet fra 2016 stemt for, at alle skal anvende de solcelledrevne tørreanlæg. Idéen er, at man sikrer bedre kvalitet og samtidig beskytter det hårde arbejde, som medlemmer af organisationen hidtil har lagt i deres produktion. Dette er et direkte resultat af Lorenzos indflydelse, og det har gjort en enorm forskel i forhold til kaffens kvalitet og levetid.
Union y Fe producerer hovedsageligt sine produkter i grupper, men Vista Hermosas kaffe er så exceptionel, at den er separeret til sin egen unikke farm. Lorenzo indrømmer, at hans høsteaktiviteter og aktiviteterne efter høsten spiller en stor rolle, men han anerkender også, at naturen spiller en rolle. Han har udtrykt, at hans største hemmelighed er hans Caturra plantage, hvilken er meget omhyggeligt plejet. Træerne på denne plantage producerer kaffe af utroligt høj kvalitet, specielt i de høje luftlag, som Lorenzos farm er heldig nok til at ligge.
Mere om Union y Fe samarbejdet
Det forholdsvis lange navn The Agrarian Cooperative ’Union & Tro’ i La Coipa stammer fra en kombination af ord, som stifterne fandt bemærkelsesværdige og som kommunikerede styrke og idealer, hvilket er hjertet i samarbejdet. ’Union’ og ’tro’ demonstrerer i særdeleshed deres overbevisning om, at samarbejde og ihærdighed er nøglebegreber i forhold til at opnå et bedre liv for kaffeproducenter og deres familier.
Samarbejdet blev først sat i søen af mere end 200 mindre farmere, hvor flere af disse har en farm på mindre end 4 hektar land i en af Perus bedste kaffeproducerende regioner. I dag tæller samarbejdet mere end 220 producerende medlemmer. Disse mindre farmere opererer på sammenlagt 738,5 hektar, hvoraf der produceres kaffe på 558,75 hektar. For farmere, der opererer i sådan en lille målestok, gør Union y Fe hele forskellen. Samarbejdet støtter dem i tidlig finansiering, teknisk assistance og programmer, der fokuserer på at fremme kaffens kvalitet – dette sideløbende med andre sociale aktiviteter.
Organisationens altovervejende fokus har altid været kvalitet pga. de krav, som markedet stiller til exceptionel kaffe. Bearbejdelse af kaffe i Peru er i alle tilfælde rustik. Fermenteringen er normalt anset som færdig, når en træpæl kan stå uden assistance i den fermenterede mængde af kaffe. Når man tørrer kaffe er fugtigheden målt på enten at bide i pergamentet, en vurdering af fastheden eller ved at skære bønnen midt over. Når man anvender den sidste metode, kan man vurdere bønnens fugtighed. Hvis den ene halvdel af bønnen hopper af kniven, er fugtigheden på 14-15%, og hvis begge halvdele hopper af er fugtigheden under 12%. Selvom teknikkerne er simple, så producerer gruppen rigtig god kaffe.
Alle medlemmerne af samarbejdet er strikse i plejen af kaffen, når det kommer til høst og bearbejdning, hvilket hjælper med at overvinde de begrænsninger, som de lavteknologiske metoder fordrer. Kaffen er nøje udvalgt og håndplukket, og tages ud af skallen samme dag af den enkelte producents lille wet-mill. Efter at have fermenteret i 12 og 24 timer (afhængig af klimaet og højden, som den pågældende farm ligger i), vaskes kaffen og bliver derefter lagt til tørre i mindst 10 dage i et solcelleanlæg beregnet til tørring.
Et problem med tørringsstationerne er naturligvis, at det kan være svært at kontrollere temperaturer, og kaffen kan derfor nogle gange tørre for hurtigt. I højere højder holdes temperaturerne dog kølige og konstante. Dette var tilfældet for de fleste af farmene, som Mercanta besøgte, og temperaturkontrol er noget, som samarbejdet følger tæt.
Organisk kaffe er nøglen til Cajamarca provinsens økonomi, og derfor er COOAUNFE til stadighed dedikeret til organisk landbrug. De er på nuværende tidspunkt certificeret i forhold til USA NOP standarder og fra 2015/16 sæsonen, har gruppen sikret sig EU-certificering (delvist gennem den forsikring, som markedet har gennem Mercanta), hvilket muliggør, at de kan markedsføre sig på at være organiske i alle EU-lande.
Gruppen er organiseret som en social virksomhed, med faste principper og kvalitet som nøgleområderne. At give små producenter muligheden for at deltage og konkurrere på internationale kaffemarkeder er den primære mission. Gruppens kortsigtede mål inkluderer at blive ved med at forbedre kaffens kvalitet, og hurtigt at vokse som organisation, så de kan forbedre flere kaffeproducerende familiers liv. På den langsigtede bane ønsker de at blive anerkendt på både nationalt og internationalt niveau, som bemærkelsesværdige producenter af kaffe af høj kvalitet. At arbejde sammen med Mercanta for at bringe deres kaffe til både USA og Europa er et step på vejen for at nå disse mål.